Knaap Maatwoningen BV
Groeneweg 38 (showroom)
3059 LC Rotterdam - Nesselande

Postadres
Postbus 24
2760 AA Zevenhuizen (ZH)

Telefoon
010 - 222 10 00

E-mailadres
info@knaapmaatwoningen.nl

Openingstijden showroom
Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.
Daarbuiten op afspraak.

Vierde Tochtweg te Moordrecht

‘Wij dachten dat Knaap te duur zou zijn’

Het leek een droom die misschien wel nooit waar zou worden, maar Aad en Carlise Verboom ontdekten dat de dingen snel kunnen gaan. Nog geen vijf maanden zaten er tussen de onverwachte aankoop van een voormalig stuk boerengrond en de oplevering van hun gloednieuwe villa. En dat alles op fietsafstand van het centrum van Moordrecht, waar zij al jaren met plezier wonen en waar hun zoons naar school gaan.

Het nieuwe domein van Aad en Carlise ligt aan een landweg in de polder tussen Moordrecht en Nieuwerkerk. Het bestaat uit drie hectare grond en bevatte ten tijde van de aankoop een woonhuis uit 1975 dat nooit helemaal was afgebouwd, evenals talloze bijgebouwen. Hier zouden Aad en Carlise hun droom verwezenlijken: een vrijstaand huis voor hun gezin met alle ruimte voor het buitenleven dat hen zo aanspreekt.

In de zomer van 2011 werd binnen enkele weken tijd de deal met de voormalige eigenaars  beklonken en die vaart bleef erin tot het huis was opgeleverd. Aad: “We zaten in juli bij de notaris voor de overdracht en een paar maanden later opnieuw, omdat we ons oude huis snel konden verkopen.”

Renoveren of nieuwbouw

En toen begon het grote bezinnen. Carlise: “Op het moment dat we de sleutels in handen kregen, wisten we nog niet eens of we de bestaande woning wilden renoveren of dat we voor nieuwbouw zouden gaan.” Aad: “Het huisje dat er stond was best leuk om te zien, maar het is gebouwd in 1975 en door omstandigheden nooit helemaal afgebouwd. Het werd al snel duidelijk dat het tonnen zou kosten om te renoveren.” Zo kwam nieuwbouw aan de orde. Op een woonbeurs kwam het stel aan de praat met Knaap Maatwoningen. De architect die hier aanwezig was, inventariseerde de wensen van Aad en Carlise. Carlise: “Wij vonden het nog best lastig om aan te geven wat we wilden. Het ging allemaal zo snel! Wat vonden we mooi? Dat was moeilijk. Wat vonden we niet mooi? Dat was makkelijker. Uiteindelijk is de architect aan het ontwerpen geslagen en zijn eerste tekening was voor ons liefde op het eerste gezicht.”

Knaap mocht dus de nieuwbouw voor de familie Verboom gaan realiseren en dat was onverwacht. Aad: “Wij kenden Knaap wel, maar het bedrijf stond niet op onze shortlist. Wij dachten namelijk dat bouwen met Knaap voor ons te duur zou zijn. Maar ze werken met een uitgekiend modulair bouwsysteem dat maatwerk mogelijk maakt tegen relatief lage kosten. Dus zijn we toch met hen om de tafel gegaan. We zijn open geweest over onze mogelijkheden. We hadden een budget waarbinnen alles moest gebeuren, van de sloop van de oude woning tot de bouw van de nieuwe, inclusief sanitair en spuitwerk.” En dat bleek haalbaar. “De enige wens die wij hadden laten schieten in onze onderhandelingen met Knaap, was een grote gemetselde schoorsteen. Maar door de verminderde overdrachtsbelasting hebben wij die toch kunnen realiseren.”

Zonder treuzelen

Aad en Carlise Verboom zijn blij dat ze Knaap destijds op die beurs zijn tegengekomen. “Wij vonden het fijn dat Knaap, in tegenstelling tot andere partijen die wij spraken, deze regio kent en gewend is om op de vrij drassige veengrond rondom Rotterdam te bouwen”, legt Carlise uit.

In het verdere proces heeft Knaap alle verwachtingen waargemaakt. Of eigenlijk overtroffen. “Knaap heeft vanaf de opdrachtbevestiging alles geregeld, zonder ook maar een dag te treuzelen. De sloopvergunning, de bouwvergunning, het werd ons allemaal uit handen genomen.” Getroffen waren Aad en Carlise door de aanpak van Knaap. “Zij geloven dat je plezier in je werk moet hebben en de ploeg straalde dat dagelijks in hoge mate uit. Gezeur hebben we dan ook niet gehad. In zo'n sfeer kun je makkelijk overleggen en construtief bezig zijn.”

Dat de familie tijdens de bouw in een tijdelijk onderkomen naast de bouwplaats verbleef, was niet alleen leuk voor de drie zoons, maar ook erg handig voor Aad en Carlise zelf. Aad: “Elke ochtend liepen we even binnen bij onze vaste uitvoerder en hadden we overleg. Dat verliep allemaal heel makkelijk. En snel, want op 5 december ging de eerste paal de grond in en 13 april werd er opgeleverd, inclusief sanitair en spuitwerk. Al met al telden wij slechts vijf opleverpunten, hele kleine dingen. Alleen de dakgoot bleek niet helemaal in orde te zijn, maar ook dat is snel en vakkundig opgelost.”

Voorbereid op gelijkvloers wonen

In juni 2012 betrok de familie Verboom de woning. En eigenlijk begon daar pas het echte avontuur. “Met een huis als dit op een stuk land als het onze, ben je nooit klaar. We hebben de afgelopen zomer gebruikt om de voortuin en de achtertuin op orde te brengen en zullen in het najaar verder gaan met de details die we binnen nog op orde willen brengen.” In de tussentijd is een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van een nieuwe schuur met stallen en zijn er vergevorderde plannen om achter op het land een buitenbak te plaatsen. Want paarden maken de droom voor Carlise helemaal af; ze berijdt ze graag en wil ook zelf gaan fokken. Wat betreft de toekomst is het absoluut het plan van Aad en Carlise om oud te worden op hun nieuwe ‘boerderij’. Om die reden hebben zij zelfs een extra kamer naast de voordeur laten realiseren, zodat gelijkvloers kunnen wonen als dat nodig mocht zijn. “Deze plek is wat ons betreft ons thuis voor de rest van ons leven en we genieten nog dagelijks van de positieve sfeer waarin alles met Knaap tot stand is gekomen.”