Knaap Maatwoningen BV
Groeneweg 38 (showroom)
3059 LC Rotterdam - Nesselande

Postadres
Postbus 24
2760 AA Zevenhuizen (ZH)

Telefoon
010 - 222 10 00

E-mailadres
info@knaapmaatwoningen.nl

Openingstijden showroom
Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.
Daarbuiten op afspraak.

Lindenhof te Rotterdam

‘Als je vrij kunt wonen, moet je het niet laten’

De wooncarrière van Ronald en Petra Weststrate laat een duidelijke lijn zien. Die begon op een flatje in de binnenstad van Rotterdam, zette zich voort in een rijtjeshuis in een buitenwijk en mondde uit in een vrijstaand huis op een kavel in een landelijke omgeving. Alle voorzieningen zijn hier onder handbereik en belangrijker nog: Knaap Maatwoningen zorgde dat de villa aan alle woonwensen van het gezin voldoet. ‘Hier oud worden? Het zou zomaar kunnen.’

Het was door de komst van hun eerste kind dat Ronald en Petra de binnenstad wilden verruilen voor een buitenwijk. De keuze voor Nesselande werd ingegeven doordat familie hierheen trok. “De eerste tien jaar woonden we in een rijtjeshuis, maar we merkten dat we na drie, vier jaar alweer om ons heen aan het kijken waren. Want je mag dan een huis met een tuin hebben, je zit toch hutjemutje op elkaar in zo’n nieuwbouwwijk”, vertelt het stel.

In het groen en beschut

Ronald gaat verder: “We volgden daarom al een poosje het aanbod van vrije kavels, waarvan er in die tijd veel werden uitgegeven in Nesselande. Maar het merendeel werd gerealiseerd op eilanden, waar de wind vrij spel heeft.” Petra: “We hebben daarom ook gekeken naar ruimere koopwoningen, maar kwamen er al snel achter dat daar veel aan verbouwd moest worden om het naar onze zin te maken. Dus zelf bouwen was uiteindelijk toch de beste optie.” En toen was daar dit kavel, dat onderdeel had uitgemaakt van een boerenbedrijf. Op de grens met het natuurgebied rond de Zevenhuizerplas was het in het groen en beschut gelegen, terwijl het toch op loopafstand van alle voorzieningen was en op steenworp afstand van de uitvalswegen naar de omliggende grote steden. Ronald en Petra gingen overstag.

Buren bouwden ook met Knaap

“Het was echt één groot avontuur om aan te gaan”, schetst Petra. “Maar we waren een van de laatsten die hier een kavel kochten, dus we konden meeliften op de ervaringen en leerlessen van onze nieuwe buren.” Dat ze bij Knaap Maatwoningen terechtkwamen was het gevolg van pragmatisch denken. “We hadden helemaal geen zin in uitgebreide zoekende bewegingen”, haalt Ronald op. “Meerdere buren hadden hun woning gerealiseerd met Knaap en alle ervaringen die we hoorden, waren positief. Ze wisten ons zelfs allerhande tips mee te geven over de aandachtspunten die we in de gaten moesten houden.”

En zo belandde het echtpaar bij Knaap aan tafel, waar zij voor het ontwerp van hun woning werden gekoppeld aan een van de vaste bouwkundige architecten waar het bouwbedrijf mee werkt. Petra: “We hadden één grote wens en dat was een woonkeuken met toegang tot een veranda met een buitenstookplaats. De architect heeft hier de rest omheen bedacht. We hebben veel gesprekken gevoerd en we moesten ook een moodboard maken. Daardoor was de eerste tekening meteen raak.  Het enige dat we los hebben gelaten was het idee van een rieten dak, dat toch veel praktische haken en ogen bleek te hebben.”

Ook een binnenhuisarchitect

Een gouden greep was vervolgens de inschakeling van een binnenhuisarchitecte. Petra: “Op basis van de plannen van de bouwkundige architect heeft die nog veel verschil weten te maken; beslissingen waar wij in het dagelijks gebruik van de woning erg tevreden over zijn. Zoals de inbouwkast die als een ader door de benedenverdieping loopt en waarmee we op een woonoppervlak met weinig tussenmuren toch afgezonderde ruimtes kunnen creëren. En boven, waar het door de bescheiden nokhoogte niet heel ruim is, wist de binnenhuisarchitecte het ruimtelijke effect te behouden en toch voldoende bergruimte in te bouwen.”

Betrokken bouwploeg

Knaap is op basis van de aangepaste bouwtekeningen aan de slag gegaan. In de tussentijd zat het gezin, dat vrij snel de vorige woning kon verkopen, in de comfortabele klantenwoning van Knaap, gelegen in dezelfde wijk. Dichtbij school, maar ook bij de bouwplaats, waardoor even gaan kijken of kort overleggen over praktische zaken gemakkelijk was. Gaandeweg beleefden Ronald en Petra waar hun buren het over gehad hadden. Ronald: “Knaap is echt een kwalitatief goede bouwer. Wat helpt, is dat het nog steeds een familiebedrijf is. Niet grote stappen gauw thuis, maar aandacht besteden aan zaken, ook aan de details.” Petra: “We kregen ook een band met de mensen van de bouwploeg en we merkten dat ze echt betrokken waren. Een van hen is na de oplevering nog langs geweest met zijn vriendin om haar te laten zien waar hij aan gebouwd had, zo trots was hij erop. Dat zegt wel iets.” Ronald vult aan: “Die betrokkenheid gold ook voor de binnendienst van Knaap, waarmee we bijvoorbeeld te maken hadden voor planning en calculatie. Die mensen waren voor ons gevoel nooit ver weg, ook niet als we het onverhoopt niet eens waren met zaken, dan konden dingen gewoon besproken worden.”

Opleverpunten ter plekke opgelost

Het bouwproces verliep dan ook soepel en snel. De eerste paal ging in februari de grond in en de enige reden dat er niet voor de bouwvak werd opgeleverd, was een specifiek soort dakpan dat op bestelling gemaakt moest worden. Maar toen die eenmaal op het dak lag, was het snel gebeurd, tot en met het stuken en schilderen en het plaatsen van het sanitair aan toe. Ronald: “De oplevering deden wij op aanraden van Knaap met iemand van Vereniging Eigen Huis. Die wist maar weinig opleverpunten te benoemen en veel daarvan konden ter plekke door de uitvoerder worden opgelost.” Hij vervolgt: “Al met al hebben we nu een fantastisch huis op een fantastische plek. Terugkijkend hadden we niet gedacht dat er bij het bouwen van een huis zoveel afwegingen en beslissingen komen kijken en dat je met sommige dingen zover vooruit moet denken, maar Knaap had steeds goed advies over wat wel en niet kon, hoe keuzes zouden uitpakken in de prijs en welke leveranciers ons het beste zouden kunnen helpen.”

Vandaag de dag ervaren Ronald en Petra hun woning nog steeds als een vakantiewoning en kunnen zij zich voorstellen dat ze er hun oude dag slijten. De woning is om die reden in elk geval voorbereid op gelijkvloers wonen. “De bouw van ons eigen huis was een heel avontuur”, zegt Ronald. “Het heeft best wat voeten in aarde, maar tegelijkertijd kun je alles wel naar eigen wens aanpakken. Knaap heeft ons hier prima in bijgestaan. Echt, als je de kans krijgt om vrij te wonen, dan moet je het niet laten. “