Knaap Maatwoningen BV
Groeneweg 38 (showroom)
3059 LC Rotterdam - Nesselande

Postadres
Postbus 24
2760 AA Zevenhuizen (ZH)

Telefoon
010 - 222 10 00

E-mailadres
info@knaapmaatwoningen.nl

Openingstijden showroom
Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.
Daarbuiten op afspraak.

's Gravenweg te Rotterdam

“Knaap sprong er steeds bovenuit”

Aan de voorkant lijkt het op een gerenoveerde boerderij, maar achter die gevel ligt een ruime en moderne woning. Knaap Maatwoningen bouwde aan een landelijke weg in Rotterdam een nieuwe woning met een replica van de oude boerderijgevel die er stond. Om het huis helemaal af te werken verrichte Knaap ook het meerwerk in de woning, zoals de aanleg van de vloerverwarming en de voltooiing van de badkamers.

Ze waren al enige tijd op zoek naar een vrijstaande woning en het liefst in de buurt waar ze al woonden: Rotterdam Kralingen. Zelf een huis laten bouwen had de familie Risseeuw echter nog niet overwogen. Tot meneer Risseeuw op weg van huis naar werk een kavel met een oude boerderij te koop zag staan, slechts vijf minuten van hun toenmalige woning. “Ik denk dat het bord er pas tien minuten stond toen mijn man er voorbij reed. Alles ging heel snel”, zegt mevrouw Risseeuw. “Het klikte goed met de projectontwikkelaar, die de kavel met oude boerderij verkocht, waardoor we besloten met hem in zee te gaan. Maar we hadden op dat moment nog geen beeld van wat we eigenlijk wilden”, vervolgt ze, zittend in de ruime woonkamer die uitzicht biedt op de groene tuin en het zwembad. Terwijl de landelijke weg voor het huis dagelijks flink wat verkeer verwerkt, is daar achter de woning niets van te horen. Hier hoor je alleen vogels, wat het huis iets van de landelijkheid geeft die hier ooit te vinden was.

Behoud historische gevel

De Kralingse straat werd ooit gedomineerd door boerderijen en juist dat historische karakter bepaalde uiteindelijk het ontwerp van het huis van de familie Risseeuw. “De woningtypes die de projectontwikkelaar aanvankelijk in gedachten had, werden afgekeurd door de gemeente. De boerderij die hier stond, was namelijk gezichtsbepalend. De voorkant van ons huis moest daarom identiek zijn aan de gevel van de boerderij die er stond”, vertelt mevrouw Risseeuw. “Wij waren gelijk enthousiast. We vonden dat boerderij-achtige wel leuk en knus en het past goed bij de straat.”

Het besluit van de gemeente leverde hen een uniek ontwerp op. Met achter de oude gevel een moderne en ruime woning. Opgebouwd uit drie delen. De ruime keuken en eetkamer achter de voorgevel, het zogenoemde voorhuis, is door een ruim opgezette hal verbonden met het achterhuis, met daarin de woonkamer. “Het ontwerp kwam van de projectontwikkelaar. We hebben een bevriend architect gevraagd om de binnenruimte optimaler in te delen. Ik ben heel tevreden met het resultaat”, aldus mevrouw Risseeuw. Kleine details geven de woning een net iets speelser uiterlijk. Het voorhuis is opgebouwd uit rode bakstenen, terwijl bij de opbouw van het achter- en tussenhuis is gekozen voor wit gekeimde bakstenen. Door de kozijnen een grijs kleurtje te geven in plaats van standaard wit, krijgt de woning een warme uitstraling.

Onderscheidend in kwaliteit en materiaalgebruik

Knaap Maatwoningen kreeg de opdracht het bijzondere ontwerp te bouwen. “Knaap heeft hier in de buurt al veel gebouwd en we hadden goede verhalen gehoord. Natuurlijk zet je her en der je voelsprieten uit op zoek naar een bouwbedrijf, maar Knaap sprong er steeds bovenuit als het ging om kwaliteit en materiaalgebruik. Bovendien had de projectontwikkelaar al eerder met ze samengewerkt”, verklaart mevrouw Risseeuw de keuze voor Knaap Maatwoningen. En vanaf daar liep het soepel. “Toen we de bouw in gingen, vonden we het zwaarste werk om een goed contract op te stellen en een goede bouwer te vinden. Toen we Knaap eenmaal gevonden hadden, kregen we het gevoel het halve werk al gedaan te hebben.”

De bouw verliep volgens planning, waardoor de woning binnen een jaar opgeleverd kon worden. “We hebben prettig samengewerkt. Natuurlijk waren er wel eens meningsverschillen, maar die zijn goed opgelost. Je hoort wel eens dramatische verhalen van bouwbedrijven, maar daar hebben wij helemaal geen last van gehad.”

Ook ingeschakeld voor afbouw

Om die reden schakelde de familie Risseeuw Knaap ook in voor het afwerken van de woning. “Onder andere de vloerverwarming, de voltooiing van alle badkamers, de ingebouwde airco’s, het onderheien van de terrassen en de voortuin en al het voorwerk voor het plaatsen van het zwembad. Je weet dat je meer betaalt dan wanneer je het zelf direct met desbetreffende leverancier regelt. Maar het maakte Knaap eindverantwoordelijk, zodat wij bijvoorbeeld niet zelf met de badkamerman in discussie hoefden over leidingen die hij net ergens anders aangelegd had willen hebben dan wij. Met die tien procent extra kosten voorkom je hoofdpijn en slapeloze nachten.”

Na een jaar afwerken en inrichten trok de familie Risseeuw in de nieuwe woning. “Ik vond het in het begin wel spannend”, geeft mevrouw Risseeuw toe. “Maar vanaf het eerste moment in dit huis, was ik het oude huis al vergeten. En we wonen nog steeds in onze vertrouwde buurt.”

Andere wijken in Rotterdam werden wel even in overweging genomen bij de zoektocht naar een nieuwe woning. “Maar deze ligging is gewoon ideaal. Je zit vanaf hier zo op de snelweg, wat zeker voor het werk van mijn man handig is. Alles bij elkaar is dit ideaal geweest. De ligging is goed, we zijn heel tevreden met de woning en we hebben een goed gevoel over de samenwerking met Knaap Maatwoningen.”